Hva sier islam om adopsjon?

Familieforhold, barn og oppdragelse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Hva er de islamske reglene for å adoptere et barn? Min onkel og tante har adoptert et jentebarn, da de ikke har noe barn. Når dette barnet når puberteten, kan min onkel se henne, snakke med henne eller være alene med henne i et rom siden hun ikke er hans ekte datter? Kan hun arve eiendom? Hvilke andre forhåndsregler må man ta? Håper du vil svare på disse spørsmålene.

Svar:

Lovpriset være Allah, Herren over verdenene, og måtte Hans velsignelser og fred være med Profeten Muhammed og hele hans familie og følgesvenner.

Adopsjon ved å lovlig gjøre en annen persons barn til sitt eget hvor man endrer dets navn og attribuerer det til seg selv, uansett om barnets foreldre er kjent eller ikke, er fullstendig haram i islam.

Allah sier (oversettelse av betydningen): «Kall dem (adopterte sønner) ved (navnene til) sine fedre, det er mer rettferdig hos Allah. Men hvis dere ikke vet deres fedre (sitt navn, kall dem) deres brødre i troen og deres venner.»
[Koranen 33:5]

Men om man adopterer et barn uten å endre dets navn, kun for å oppdra og ta vare på det, fordi dette barnet ikke har noen verge eller fordi det er fattig, så er dette tillatt. Belønningen er større dersom dette barnet er foreldreløst.

I denne sammenheng sa Profeten (fred være med ham): «Jeg og den som tar vare på en foreldreløs, vil gå inn i Paradiset sammen som disse,» og han løftet sin pekefinger og langefinger sammen med litt mellomrom mellom dem. [Al-Bukhari og Muslim]

Regelen rundt dette er at det å ta vare på et barn, ha omsorg for det eller oppdra det, ikke medfører noen av sharias kjennelser, slik som at man arver fra hverandre og så videre.

Jentebarnet nevnt i spørsmålet er en fremmed for mannen som adopterte (tok vare på, pleide og oppdro) henne, det betyr at sharias regler for kontakt mellom ikke-mahramer er gjeldende, med mindre hun ble hans fosterdatter via amming. Hun vil ikke arve fra ham, men hvis hun ble ammet av hans kone, så ville hun blitt hans fosterdatter, forutsatt at:

  1. Hun var under to år gammel ved amming.
  2. Hun ble ammet tilfredsstillende fem ganger.
  3. Hun ble ammet og stoppet av seg selv, dvs. uten å bli tvunget eller stoppet etter hver av de fem gangene.

Dersom disse vilkårene er oppfylt, blir hun hans fosterdatter, og har rettighetene som hans biologiske datter, bortsett fra arv.

Kort sagt: Denne jenta må få vite at den nevnte mannen ikke er hennes biologiske far, og følgelig må dette fastslås og registreres juridisk.

Dersom en slik mann ønsker å gi henne noe av sin eiendom er han fri til å gjøre det. Han kan også overføre noe av sin eiendom til henne gjennom testament. Et testament er imidlertid gyldig så lenge det ikke overstiger en tredjedel av ens formue. Hvis testamentet overstiger en tredjedel av arven, må det ekstra beløpet returneres til arvingene, med mindre de voksne arvingene bekreftet et slikt testamente.

Og Allah vet best.


Denne fatwaen er basert på Islamweb.net sin fatwa: Islamic rules for adoption (oppsøkt 28.09.19).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger