Er det tillatt å snakke med en kvinne for ekteskapsformål?

Ekteskap og samliv
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Jeg har aldri snakket med henne, og generelt sett snakker jeg ikke med kvinner. Noen ganger utveksler vi salam. Hvordan frir jeg til henne og henvender meg til henne for ekteskap, da jeg er en praktiserende muslim, og snakker ikke med søstre, hva er den beste måten? Burde jeg først snakke med henne for å bli kjent, uten å gå over Allahs grenser, eller skal jeg fri med en gang? Siden hun ikke egentlig kjenner meg, og vi har ulik kulturell bakgrunn, er jeg redd for at jeg vil bli avvist med en gang, hvis jeg frir uten å bli kjent med henne først. Men på den andre siden frykter jeg at jeg gjør noe uislamsk hvis jeg snakker med henne og blir kjent med henne. Jeg er i en vanskelig situasjon, hva er det best å gjøre?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Det er tillatt for en mann å snakke med en ikke-mahram kvinne direkte, innenfor viktige retningslinjer og forutsetninger, hvor hensikten er å forhindre fitnah og synd. Disse forutsetningene er:

1. At det ikke er mulig å snakke med henne gjennom en av hennes mahramer eller gjennom en kvinne som er hans mahram.

2. Det må gjøres uten å være alene med henne (khalwah).

3. Det må ikke gå utover tillatte emner.

4. Det må ikke være noen fitnah (fristelse). Hvis ens begjær blir satt i sving av å snakke med henne eller om han begynner å nyte det, da er det haram.

5. Kvinnen må ikke snakke med en myk tone.

6. Kvinnen må bruke full hijab og være anstendig, eller så må han snakke med henne fra bak en dør. Det er bedre hvis de snakker på telefonen, og enda bedre om de kommuniserer via for eksempel brev eller e-post.

7. Det må ikke gå utover det som er nødvendig.

Hvis disse forutsetningene blir oppfylt og det ikke er noen fare for fitnah, er det greit. Og Allah vet best.

Du har ikke fridd til denne jenta enda, så du må være veldig forsiktig og unngå å utsette deg for fitnah ved å ta alle mulige forholdsregler for å oppnå dine mål.

Grunnlaget for dette er to vers fra Allahs Bok (oversettelse av betydningen):

1. «Å profetens hustruer! Dere er ikke som andre kvinner. Om dere frykter Allah, så vær ikke myk i tale slik at han med en sykdom i hjertet (av hykleri, eller ondt ønske om utroskap) skal få begjæret vekket, men snakk på en hederlig måte.»
[Koranen 33:32 – tolkning av meningen]

2. «… Og når dere anmoder (hans koner) for noe dere vil, så spør dem fra bak et skille, det er renere for deres og kvinnenes hjerter.»
[Koranen 33:53 – tolkning av meningen]

Til slutt minner jeg deg på at muslimers etiske normer angående å velge kone bør være de samme som Allahs Sendebud (fred være med ham) oppmuntret til, da han sa: «Velg den som er religiøst forpliktet, måtte dine hender bli gnidd i støv [dvs., måtte det gå deg godt].» [Berettet av al-Bukhari, 5090 og Muslim, 1466]

Og jeg advarer deg mot alt som kan lede deg til noe forbudt, eller ta deg nær det, som å være alene med henne, gå ut med henne, osv. Jeg ber Allah om å gjøre det lett for deg å finne en kvinne som vil hjelpe deg med å adlyde Ham.


Denne fatwaen er basert på Shaykh Muhammed Salih al-Munajjid sin fatwa: He wants to talk to women before he proposes marriage to her (oppsøkt 05.04.12).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger