Gjelder skilsmisse (talaq) selv hvis det ikke er registrert i retten?

Skilsmisse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Må en muslimsk skilsmisse registreres juridisk som i andre religioner?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Et islamsk ekteskap er ikke nødvendigvis det samme som et juridisk ekteskap i et spesifikt land. Islam har et eget system for ekteskap og skilsmisse, og andre religioner eller lovverk har også sine egne systemer for det. Dermed er det viktig å forstå at en sivil skilsmisse ikke automatisk er det samme som en islamsk skilsmisse, og motsatt. Hvis en sivil skilsmisse da finner sted, er det fra et islamsk perspektiv nødvendig at en islamsk skilsmisse også finner sted for at skilsmissen skal anses som gyldig i islam. Når det gjelder islamsk skilsmisse så er det ikke nødvendig at den blir nedskrevet eller registrert; den finner sted så snart ordene blir ytret. Så hvis en mann sa til sin kone: «Du er skilt», eller han sier, hvis hun er borte: «Hun er skilt», eller: «Jeg har skilt meg fra henne», og lignende uttrykk, så teller det som en skilsmisse. Det er fordi at i islam så er skilsmisse en veldig alvorlig sak, til den grad at hvis man ytrer ordene imens man spøker til og med, så vil skilsmissen finne sted. Det er for at ingen skal leke med skilsmisse, så derfor må man være veldig forsiktig og kun ytre ordene hvis man er ett hundre prosent sikker på det etter å ha tenkt seg nøye om og helst rådført seg med andre om det.

For å oppsummere: Islamsk skilsmisse finner sted når den er blitt ytret eller skrevet med intensjon om skilsmisse. Når det gjelder registrering og dokumentering av det så er dette den korrekte handling for å beskytte rettigheter, men ikke en betingelse for at en skilsmisse finner sted.

Og Allah vet best.


Denne fatwaen er basert på IslamQA.com sin fatwa: Divorce (talaaq) counts as such even if it is not registered in court (oppsøkt 02.02.14).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger