Hva sier islam om å se på film?

Sosial deltagelse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Hva er kjennelsen på det å se på film generelt, og spesielt dokumentarer? Vennligst gi oss råd, måtte Allah velsigne dere.

Svar:

Lovpriset være Allah.

Å se på film innebærer å se på noe som er haram, som å se på noens ‘awrah, å følge med på umoralske handlinger, eller å høre på noe som er haram, som musikk og usømmelig snakk. I slike tilfeller er det ingen tvil om at det er haram å se på det.

Hvis filmene ikke inneholder slike ting, er det ikke noe galt i å se på dem, så lenge det ikke tar oppmerksomheten vekk fra å huske Allah, eller hindrer en fra å gjøre noe som er obligatorisk.

Det er ingen forskjell mellom dokumentarer og andre type filmer.

Å se på film har dårlige konsekvenser for individet og for ummah. Dette inkluderer følgende:

  1. Begjæret vekkes.

  2. Spredning av umoral som gjøres fristende og lett tilgjengelig.

  3. Opplæring i, og rettferdiggjørelse av kriminalitet, og dens fortroliggjøring blant unge og gamle.

  4. Ødeleggelse av ekteskapslivet, ved å få konen til å virke lite pen for ektemannen og motsatt, gjennom å vise bilder av vakre kvinner og menn.

  5. Spredning av korrumpert tro, basert på kafir-teorier, slik som evolusjonsteorien. Eller å tilegne kraften til å skape og ødelegge til forskere og oppfinnere. Eller spredning av magi, spådom og påstander om å kjenne til det usette. Eller latterliggjøring av religion og religiøse mennesker, og annet som vises i filmer til unge og gamle.

  6. Bortkastet tid og energi, å leve med illusjoner som er langt fra virkeligheten.

Og det finnes andre onde konsekvenser.

Shaykh Ibn Jibrin (måtte Allah bevare ham) sa:

«Et annet onde av å se på disse forlokkende bildene og å like og se på dem, er de bildene som er vist i filmer, på video og på TV etc., som viser bilder av utsmykkede kvinner, spesielt de som kringkastes fra utlandet og vises på satellitt etc.

De er fitnah (prøvelse), og for en fitnah! Den som ser på disse bildene, er ikke sikret fra å være upåvirket av bildet av denne kvinnen, eller denne zanien (ekteskapsbryteren), eller denne som utfører ondskap og viser hvordan det skal utføres. En klarer kanskje ikke og kontrollere og stoppe seg selv fra å lete etter måter å oppfylle sitt begjær på, hvis troen ikke er sterk nok til å hindre en fra å se på disse bildene, enten det er tegninger, fotografier i aviser og blader, eller om de vises i direktesendinger eller i filmer og lignende.

Disse syndene og tingene som er haram er rådende overalt, og de kaller folk til å utføre umoralske handlinger. Når en kvinne ser på menn som ikke er hennes mahram, kan hun ikke være sikker på at hjertet hennes ikke vil ønske å begå umoralske handlinger. Og når en kvinne ser disse umoralske, utsmykkede kvinnene, vil hun bli fristet til å imitere dem, for hun tror at de er smartere og sterkere enn henne. Dette vil få henne til å kaste til side det anstendige plagget og avdekke hennes ansikt, hun vil vise sin skjønnhet til fremmede, og hun vil bli en fitnah, og for en fitnah!» Dette er slutten på sitatet fra Shaykh Ibn Jibrins nettside.

For mer informasjon om farene av TV, se essayet al-Ijhaz alat-Tilfaz av Shaykh Muhammad Ahmad Isma'il.


Dette er en oversettelse av Islam QA.com sin fatwa: The evil consequences of watching movies (oppsøkt 26.01.13).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger