Hvilken rolle har nyttårsaften for en muslim?

Helligdager og feiringer
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Hvordan skal muslimer feire nyttårsaften?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Vi kan sikkert spørre oss selv hva nyttårsaften betyr for en muslim. Sannheten er at den ikke betyr noen ting, den holder ingen vekt i islam på noen som helst måte.

Vår elskede profet Muhammed (fred være med ham) gav oss våre dager av feiring. Han gav oss eid ul-fitr som er dagen etter ramadan-måneden, han gav oss eid ul-adha som er like etter hajj, og vi har også hver eneste fredag som er dagen av jumu’ah, dagen for khutba. Dette er også en eid og en dag av feiring for den troende.

Så hvordan skal vi gå frem på nyttårsaften? For å holde det kort: Dette er ikke en feiring for oss, ei heller er det nødvendig å delta i dens feiring. Det er bare å holde seg unna alle samlinger hvor forbudte ting blir gjort som unødig miksing av kjønn, konsumering av alkohol, og andre ting av denne natur.

Hvis denne natten skulle ha noen som helst vekt i det hele tatt, så kan det kanskje sies at nyttårsaften kan være en natt for å reflektere, for å se på livene våre og tenke: «Et helt år har passert, hva har jeg fått ut av det? Hva har jeg oppnådd? Hvor er det jeg er på vei i livet? Jeg er et år nærmere døden, hva er det jeg har fått gjort? Jeg er et år nærmere graven, hva har jeg oppnådd så langt? Et helt år har gått, hva har jeg bidratt med som er godt for min ummah?»

Hvis nyttårsaften skulle hatt noen som helst vekt, så er det kanskje denne vekten den kan gis uten at det har noe med islam å gjøre. At det kan være en natt for å reflektere over hva vi har oppnådd og hvor vi er på vei i livet, som vi bør gjøre så ofte som mulig uansett i løpet av en hvilken som helst natt eller dag. Det bør også være en natt hvor vi søker tilgivelse fra Allah for de feilene vi har gjort, akkurat som vi bør søke tilgivelse fra Allah i løpet av enhver natt foruten den. Så den kan være en natt for å tenke, men det gjør den ikke fra et islamsk perspektiv noe mer spesiell enn andre netter, for det er anbefalt å reflektere på en hvilken som helst natt av året.

Konseptet med nyttårsforsett har en viss vekt, det finnes en viss link til dette i islam, selv om det ikke har med en spesifikk dag å gjøre, og heller er noe som bør praktiseres enhver dag. Umar (måtte Allah være fornøyd med ham) sa: «Døm dere selv før dere blir dømt og analyser dere selv før dere blir analysert.» Dette vil si å sjekke seg selv før man blir sjekket foran Allah.

Vi kan se på oss selv og si: «Et helt år har gått, hva har jeg gjort, hvor er jeg på vei hen? Hva for noe nytt skal jeg gjøre i det kommende året for å bedre meg selv? Hvordan kan jeg forsikre meg at det kommende året ikke blir som det forrige året? Om det forrige året betød at jeg ikke hadde noe skjegg, ikke brukte hijab, ikke hadde Koranen i livet, ikke hadde bønn i livet eller andre lignede ting, så skal jeg sørge for at det kommende året ikke blir som det forbigående året og at jeg skal etablere disse tingene i livet mitt.»

Hvis man har tenkt å gjøre noe som helst på nyttårsaften så anbefales det på det sterkeste å ikke gjøre noen ting med intensjon om at natten har en spesiell verdi eller status. Om man virkelig må gjøre noe så gjør det til en natt hvor man reflekterer over seg selv og bestemmer seg for å bli en bedre muslim, slik man bør gjøre i løpet av enhver natt uansett.


Denne fatwaen er basert på Sh. Mohamed Hoblos sin video: How to Spend New Years Eve (oppsøkt 17.12.19).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger