Er det tillatt å farge håret i en annen farge enn svart?

Påkledning og utseende
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Er det tillatt å farge håret i unaturlige farger, som blå eller rød?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Det er tillatt for menn og kvinner å farge håret i andre farger enn svart, så lenge det ikke etterligner umoralske folk som har en spesiell måte å farge eller klippe deres hår på, og det er særskilt for dem.

Når det gjelder å farge håret svart så er de lærde uenige om dette. Majoriteten av lærde gjennom historien har sagt at det er makrooh, mens en mindre gruppe sa at det er haram, og en annen mindre gruppe sa at det er greit.

Shaykh Ibn Uthaymin (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) som valgte minoritetsmeningen om at det er haram ble spurt: «Er det tillatt å farge deler av håret slik som bare tuppene eller toppen?»

Han svarte: «Hvis håret skal farges svart, forbød Profeten (fred være med ham) det da han ba noen om å endre sitt hvite hår, men å unngå svart. Han sa: ‘Endre dette hvite håret, men unngå svart.’ [Sahih Muslim, 5476] En streng advarsel ble også berettet for den som gjør det, som er når Profeten (fred være med ham) sa: ‘Det vil være mennesker på slutten av tiden som vil farge håret svart lik duers kro; de vil ikke engang kjenne duften av Paradiset.’ [Berettet av Abu Dawood (4212) og an-Nasa’i (8/138); klassifisert som sahih av al-Albani i Sahih al-Jami (8153)] Dette indikerer at det er haram å endre hårfargen til svart. Når det gjelder å endre den til andre farger, er det grunnleggende prinsippet at det er tillatt.»

[Majmoo Fatawa wa Rasa-il Ibn Uthaymin (11/120)]

Dermed er det klart at det er uenighet blant de lærde om å farge håret svart basert på hvordan de forstår de relevante hadithene, og at det er ukontroversielt å farge det i andre farger.

Og Allah vet best.


Dette spørsmålet er besvart av IslamQA.no.

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger