Er det tillatt å si at en bestemt person er en av Allahs awliya (næreste allierte)?

Aqidah (teologi)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Er det tillatt å si at en bestemt person er en wali eller en av Allahs næreste allierte ut ifra hans rettferdighet og fromhet, enten han er død eller levende, som for eksempel ved å si at en bestemt lærd er en av Allahs awliya?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Allah har nevnt de forskjellige tegnene hvorved Hans næreste allierte eller awliya kan bli kjent gjennom. Disse er: tro (iman) og fromhet (taqwa). Allah sier (oversettelse av betydningen):

«Uten tvil! Sannelig, ovenfor Allahs awliya, skal det ikke komme frykt, og de skal heller ikke sørge. Både blant de som trodde, og de som pleide å frykte Allah mye (ved å holde seg vekk fra onde gjerninger og ved å gjøre gode gjerninger).»
[Koranen 10:62-63]

Det er ikke mulig å være sikker på at en bestemt person er en av Allahs awliya, fordi det å oppnå sann tro og fromhet er relatert til det skjulte i hjertet, og folk kan ikke finne ut om det. Derfor er det mulig å tenke seg at noen med stor sannsynlighet kan være en wali, men at man umulig kan være sikker.

Shaykh Ibn Uthaymin (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) sa:

«Alle muslimer bør måle gjerningene til de som er hevdet å være awliya, med det som finnes i Koranen og sunnah. Hvis gjerningene er i samsvar med Koranen og sunnah, så håper vi at han/hun er en av Allahs awliya eller av Hans næreste allierte, men dersom gjerningene går imot Koranen og sunnah, så er han/hun ikke en av Allahs awliya. Allah har nevnt i Sin Bok de standarder som Hans awliya kan gjenkjennes for, som Han sier (oversettelse av betydningen):

‘Uten tvil! Sannelig, ovenfor Allahs awliya, skal det ikke komme frykt, og de skal heller ikke sørge. Både blant de som trodde, og de som pleide å frykte Allah mye (ved å holde seg vekk fra onde gjerninger og ved å gjøre gode gjerninger).’
[Koranen 10:62-63]

Den som er troende og from, er en nær venn av Allah, og den som ikke er det, er ikke en nær venn av Allah. Hvis han har noe form for tro eller fromhet, er han til en viss grad en venn av Allah.

Vi kan likevel ikke være sikre på en bestemt person, men vi sier generelt at alle som tror og er fromme, er en av Allahs næreste allierte.»

[Fatawa Muhimmah, s. 83-84]

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Is it permissible to say that a particular person is one of the awliya’ (close friends) of Allaah? (oppsøkt 14.12.14).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger