Er det tillatt som taxisjåfør å frakte passasjerer til barer og nattklubber?

Jobb og utdannelse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Min mann kjører taxi i Norge. Han må kjøre kundene sine til barer og nattklubber, og noen ganger hente dem derfra. Er hans inntekt halal?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Det er haram å dra til barer hvor alkohol selges, og nattklubber som involverer umoralske og syndige ting. Det er ikke tillatt å hjelpe noen med hensyn til det, eller å frakte vedkommende i bilen sin gratis eller mot betaling, fordi det er å hjelpe i synd. Allah sier (oversettelse av betydningen):

«Hjelp hverandre i al-birr og at-taqwa (dyd, rettskaffenhet og fromhet); men ikke hjelp hverandre i synd og overtredelse. Og frykt Allah. Sannelig, Allah er streng i straff.»
[Koranen 5:2]

Basert på det, hvis mannen din vet at passasjeren ønsker å dra til et haram sted, er det ikke tillatt for han å frakte ham.

På samme måte skal han ikke vente på menneskene som kommer ut av disse haram stedene, fordi det gjør det lettere for dem å ankomme og dra. Men hvis en av dem stopper han og ber han om å frakte ham hjem eller til et lovlig sted, kan han frakte ham dit, fordi det innebærer ikke det vi har nevnt ovenfor om å hjelpe i synd.

Se også svaret på spørsmål nr. 75443 og 10398.

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: He drives a taxi and takes passengers to bars and night clubs (oppsøkt 03.06.15).

Henvisninger til andre land har blitt omgjort til henvisninger til Norge, for å tilpasse for norske lesere.

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger