Er det tillatt som taxisjåfør å frakte passasjerer til barer og nattklubber?

Jobb og utdannelse
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Kan jeg jobbe som taxisjåfør med tanke på at jeg må kjøre kunder til barer og nattklubber, og noen ganger hente dem derfra?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Det er i prinsippet haram å dra til barer hvor alkohol selges, og nattklubber som involverer umoralske og syndige ting. Det er ikke tillatt å hjelpe noen med hensyn til det, for Allah sier (oversettelse av betydningen):

«Hjelp hverandre i al-birr og at-taqwa (dyd, rettskaffenhet og fromhet); men ikke hjelp hverandre i synd og overtredelse. Og frykt Allah. Sannelig, Allah er streng i straff.»
[Koranen 5:2]

Dermed er det mislikt for sjåføren å dra til steder hvor umoral og uanstendig oppførsel er vanlig. Faktisk er det enda mer mislikt i løpet av tiden når folk ofte drar til slike steder og man blir nødt til å håndtere dem. Det er mange muligheter for jobb foruten taxiyrket, så hvis man blir tvunget til å transportere passasjerer til slike steder er det bedre å lete etter et annet yrke hvis det er mulig. Ellers bør man prøve å få til en enighet hvor man selv kan velge i hvilke områder man vil kjøre og på hvilke tidspunkter. Avtalen bør innebære at man ikke skal vente på menneskene som kommer ut av slike haram steder. Men hvis en av dem stopper deg og ber om å bli fraktet hjem eller til et lovlig sted, kan man frakte ham dit, fordi det innebærer ikke det vi har nevnt ovenfor om å hjelpe i synd.

Og Allah vet best.


Denne fatwaen er basert på AmjaOnline.org sin fatwa: Working as a taxi driver transporting people who are carrying alcohol (oppsøkt 17.07.19).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger