Hvordan kan man synde i ramadan når djevlene er lenket fast?

Sawm (fasten og ramadan)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Jeg hørte en imam nevne at shaytan ikke er til stede i måneden av ramadan. Hvis dette er sant, hvorfor er det vanskelig for en muslim å holde seg borte fra synder i løpet måneden av ramadan, selv om vedkommende utfører sine vanlige plikter?

Svar:

Lovpriset være Allah.

For det første:

Tanken om at djevlene ikke er til stede i ramadan er ikke riktig. Det som er bevist fra Profeten (fred være med ham) er at djevlene er lenket fast under ramadan.

Al-Bukhari (1899) og Muslim (1079) berettet fra Abu Hurayrah (måtte Allah være fornøyd med ham) at Allahs sendebud (fred være med ham) sa: «Når ramadan kommer, åpnes portene til paradiset, portene til helvete stenges, og djevlene lenkes fast».

Se spørsmål nr. 39736.

Al-Qurtubi sa:

Hvis det er blitt sagt, hvorfor ser vi at mange onde handlinger og synder skjer i ramadan? Hvis djevlene er lenket fast ville det ikke ha skjedd.

Svaret er at onde handlinger reduseres for de som faster ved å oppfylle alle vilkårene for fasten, og  passer på å følge rett oppførsel; eller at bare noen av djevlene er lenket fast, de såkalte marids (de sterke), og ikke alle, slik det står i enkelte rapporter; eller at ondskap reduseres i denne måneden, noe som er merkbart. Det skjer mindre ondskap i denne måneden enn i andre. Hvis alle var lenket fast betyr ikke det at ondskap og synd ikke ville ha skjedd, fordi det finnes andre årsaker til ondskap også, utenom djevlene. For eksempel onde sjeler, dårlige vaner og menneskelige djevler.

Fra Fath al-Bari.

Shaykh Ibn 'Uthaymeen ble spurt i Fatawa al-Siyam (s. 466):

Hvordan kan vi få tanken om at djevlene er lenket fast i ramadan til å stemme overens med det faktum at mennesker begår synd?

Han svarte:

Det faktum at synder skjer i ramadan motsier ikke rapporten om at djevlene er lenket fast i ramadan, fordi det faktum at de er lenket opp hindrer dem ikke i å bevege seg. Derfor står det i hadithen: «Og de sterke djevlene er lenket fast, og de kan ikke oppnå det de vanligvis oppnår (til andre tider).» Fortalt av Ahmad, 7857; denne hadithen ble nevnt av al-Albani i Da'if al-Targhib, 586, han sa: «den er da'if jiddan (veldig svak).»

Det betyr ikke at djevlene ikke beveger seg i det hele tatt, de kan bevege seg og føre folk på villspor, men deres aktivitet under ramadan er ikke som deres aktivitet til andre tider.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: How can sins happen in Ramadaan when the devils are chained up? (oppsøkt 08.07.13).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger