Brytes fasten av å bruke røykfri tobakk (snus)?

Sawm (fasten og ramadan)
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Min far lider av angst, anspenthet og depresjon, og han har brukt et middel i 10 år. Fra begynnelsen av ramadan i år opplevde han økt angst og kunne ikke sove før kl. 10 på morgenen. I lang tid har han brukt røykfri tobakk (som er en form for tobakk som plasseres inne i munnen, under underleppen – noen ganger kjent som «dyppetobakk» eller «fuktig snus»). Han har brukt det i 25 år, og han brukte det i ramadan i år. Han har også brukt det i fjor under fasten fordi, ifølge det han sier, så reduserer den smerten og angsten som han lider av. Hva må han gjøre med tanke på de dagene da han brøt fasten (hvis det regnes som å bryte fasten)? Det var ca. 13 dager i år og 5 dager i ramadan i fjor. Skal han også gi mat til de fattige?

Svar:

Lovpriset være Allah.

For det første:

Vi ber Allah, Den Opphøyde, om å gi deg og din far, og alle muslimer, velvære, for Han er mest sjenerøs og god.

For det andre:

«Røykfri tobakk» er en form for tobakk som ikke er brent, og kan blandes med andre stoffer; den brukes av noen mennesker som setter den i sin munn. Kjennelsen på dette stoffet er ikke annerledes enn kjennelsen på sigaretter.

Shaykh Abdullah ibn Jibrin (måtte Allah ha barmhjertighet med ham) sa:

«Det er ingen tvil om at sigaretter, nargilah (shisha), røykfri tobakk og lignende er haram, fordi de er alle dårlige og ulovlige. Allah sier (oversettelse av betydningen):

'Han tillater dem som lovlig at-tayyibat (dvs. alt godt og lovlig når det gjelder ting, gjerninger, tro, personer, mat), og forbyr dem som ulovlig al-khaba’ith (dvs. alt ondt og ulovlig når det gjelder ting, gjerninger, tro, personer og mat) ...’
[Koranen: 7:157]

Og fordi de skader folks helse og forårsaker alvorlige sykdommer som kan føre til død, og Allah sier (oversettelse av betydningen):

‘Og ikke drep dere selv.’
[Koranen 4:29]

‘… og ikke kast dere selv inn ødeleggelse …’
[Koranen 2:195]

Og fordi det er ekstravaganse og sløsing med penger på noe som ikke er til nytte, og sløserne er djevlenes brødre (jfr. Koranen 17:27). Vi råder alle som er testet med noen av disse tingene om å angre og avstå fra det umiddelbart, og bestemme seg for å ikke gå tilbake til det, og om å søke Allahs hjelp til å slutte med det, og være tålmodig i noen dager helt til han er i stand til å avstå fra det fullstendig og sette en stopper for den smerten som det forårsaker ham. Og Allah er Den Helbredende.»

[Sitat slutt fra Fatawa Islamiyyah, 3/446]

For det tredje:

Røykfri tobakk bryter fasten, fordi når den settes i munnen løser den seg opp og noen partikler av den går inn i magen med spyttet.

De lærde i den permanente komiteen ble spurt:

«Hva er kjennelsen på bruken av røykfri tobakk generelt, og hva er kjennelsen på å bruke det i løpet av dagen i ramadan spesielt? Bryter det fasten hvis noen bruker det i løpet av dagen i ramadan? Vennligst merk at noen av Tihamah Qahtan-folket bruker røykfri tobakk i løpet av dagen i ramadan og hevder at det ikke bryter fasten.»

De svarte: «Røykfri tobakk er et dårlig stoff fordi det er sammensatt av dårlige haram stoffer. Hvis det brukes av en som faster, i tillegg til at det er syndig, bryter det også fasten, slik alle andre stoffer som bryter fasten.

Og Allah er kilden til styrke. Måtte Allah sende velsignelser og fred over vår profet Muhammed og hans familie og følgesvenner.» Sitat slutt.

[Shaykh Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Shaykh, Shaykh Abdullah ibn Ghadyan, Shaykh Salih al-Fawzan - Fatawa al-Lajnah ad-Da’imah, vol. 1, 22/142]

Basert på dette må faren din ta igjen de dagene som han brøyt fasten ved å bruke røykfri tobakk i løpet av forrige ramadan og den før. Men hvis din far ikke visste at røykfri tobakk bryter fasten, da er hans faste gyldig, fordi den som faster er unnskyldt ved uvitenhet om hva som bryter fasten.

For mer informasjon vennligst se svaret på spørsmål nr. 93866.

Du bør prøve å råde din far om å avstå fra dette dårlige stoffet. Fortell ham at det ikke er til nytte for å behandle søvnløshet og angst; heller forårsaker det mer søvnløshet og angst. Vi ber Allah om å veilede din far og akseptere hans anger.

For mer informasjon om å håndtere stress og angst, vennligst se svarene på spørsmålene nr. 106614 og 21515.

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Ruling on using smokeless tobacco; does it break the fast? (oppsøkt 01.06.15).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger