Hva er tafsir (forklaring) av Soorah al-Falaq?

Dhikr, du'a og tazkiyatun-nafs
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Hva er (tafsir) forklaringen av Soorah al-Falaq, kapittel 113 i Koranen?

Svar:

Si: «Jeg søker tilflukt hos morgengryets Herre (Allah).»

Betydning: «Qul (Si)»: Mens du søker tilflukt «A'oodhu (jeg søker tilflukt).»

Betydning: Jeg vender til, søker beskyttelse fra og holder fast «hos morgengryets Herre (Allah).»

Betydning: Det er Allah som får frøet og fruktsteinen (som daddelstein, osv.) til å spire og gro, og det er Han som får daggryet (morgenen) til å komme frem/dukke opp.

«Mot det onde som Han har skapt.»

Dette inkluderer alt som Allah har skapt; menneskeheten, djinn og alle slags dyr. Tilflukt skal søkes hos deres Skaper fra det onde som er i dem.

Etter det generelle så spesifiserer Allah og sier (oversettelse av betydningen):

«Og mot det onde fra den mørknende (natten) når den kommer med sitt mørke, (eller månen når den går ned eller blir borte).»

Betydning: (Og jeg søker også tilflukt hos Allah) fra ondt som skjer i løpet av natten, når mennesker sover og mange av de onde sjelene og skadelige dyrene sprer seg.

«Og mot det onde fra dem som utøver magi når de blåser på knutene.»

Betydning: (Og jeg søker også tilflukt hos Allah) fra det onde av de kvinnelige trollkvinnene som blåser på knuter, som de binder i magi, for å hjelpe dem i deres magi.

«Og mot det onde fra den misunnelige, når han misunner.»

En haasid (en som er sjalu, en misunner) er en som ønsker at belønning/velsignelse (fra Allah) fjernes fra den man misunner, og så strever han etter å oppnå dette med alle midler han kan finne. Derfor har en behov for å søke tilflukt hos Allah fra hans ondskap og for å stoppe hans plotting og planlegging.

Med al-haasid, menes også en som gir andre «det onde øyet», fordi «det onde øyet» bare gis av en sjalu person som er ond av natur og har en skadefro/ond sjel.

Så denne surah består av al-isti'adha (å søke tilflukt hos Allah) fra alle former for ondskap, generelt og spesifikt. Den fastslår også at magi er en realitet og dens skader bør fryktes, og tilflukt må søkes (hos Allah) fra den og dens folk.


Dette er en oversettelse av Shaykh Abdur-Rahman ibn Nasir as-Sa'di sin tafsir av Soorah al-Falaq (Taysir al-Karim ar-Rahman fi Tafsir Kalam al-Mannan) (oppsøkt 18.11.11). Opprinnelig begynner ikke shaykhens tafsir med et spørsmål, dette er lagt inn av IslamQA.no for å passe til nettsidens stil.

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger