Er det lov å ta imot økonomisk hjelp fra staten?

Økonomi og finans
Tekstinnstillinger
  • Mindre Liten Medium Stor Større
  • Standard Helvetica Segoe Georgia Times

Spørsmål:

Er det akseptabelt i vår religion å motta penger fra staten, som barne- og familiestønad?

Svar:

Lovpriset være Allah.

Det er ingenting galt med å motta hjelp fra staten, hvis de fastsatte vilkårene for hjelp gjelder for deg, slik som å ha et visst antall barn, eller hvis du har lav inntekt og så videre. Det som er forbudt er å ta i bruk bedrag og løgner for å motta denne hjelpen.

Det grunnleggende prinsippet når det gjelder å akseptere disse pengene er hadithene berettet av al-Bukhari (7164) og Muslim (1045) fra Umar (måtte Allah være fornøyd med ham) som sa: «Allahs Sendebud (fred være med ham) pleide å gi oss ting, og jeg ville si: ‘Gi den til en som har mer behov for den enn meg.’ Så ved en anledning ga han meg noe, og jeg sa: ‘Gi den til en som har mer behov for den enn meg,’ og Allahs Sendebud (fred være med ham) sa: ‘Ta den. Alt av denne rikdom som kommer til deg når du ikke håper på det eller ber om det, ta den, ellers hig ikke etter den.’»

Fordi det var penger som var frivillig gitt av giveren, uten at det forelå noe skade eller ydmykelse forbundet med å motta det, så var det ikke noe galt med at han aksepterte det.

Det har ingenting å si i dette tilfellet hvorvidt staten er muslimsk eller ikke-muslimsk, så lenge det ikke fører til at det går utover ens religiøse forpliktelse på noen måte.

Og Allah vet best.


Dette er en oversettelse av IslamQA.com sin fatwa: Can he accept help from the state? (oppsøkt 20.02.14).

0
Delinger

Følg oss på Facebook!

Hold deg oppdatert på når det kommer ut nye spørsmål og svar ved å følge oss på Facebook.

0
Delinger